Home / Vijesti / BOSNA SE TRESE NAKON AKCIJE JUTROS RANO: Niko nije očekivao da SIPA ovo smije uraditi… Pogledajte ko je uhapšen u RS­u…

BOSNA SE TRESE NAKON AKCIJE JUTROS RANO: Niko nije očekivao da SIPA ovo smije uraditi… Pogledajte ko je uhapšen u RS­u…

Po nalogu Tužiteljstva BiH, na području Novog Grada u toku je akcija u borbi protiv narko­mafije. U akciji sudjeluje više desetina policijskih djelatnika SIPA, a lišene su slobode 3 osobe među kojima i osumnjičeni organizator i jedan od nositelja narko­kriminala u BiH.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, ekonomski kriminal i korupciju, više desetina policijskih službenika, rano jutros, započelo je pretrese i lišenja slobode na području općine Novi Grad. Meta akcije su trojica osumnjičenih za organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama, na međunarodnoj razini, a među uhapšenima je i jedan od nositelja organiziranog narko­kriminala na području BiH.

Slobode su lišeni: ­Jasmin Selimagić, rođen 1987. godine u Prijedoru, nastanjen u Novom Gradu ­Anđelko Novaković, rođen 1985. godine u Bosanskoj Krupi, nastanjen u Novom Gradu ­Ganija Kurti, rođen 1969. godine u Nikšiću, državljanin Crne Gore, nalazi se pod nadzorom Službe za poslove sa strancima (SPS) BiH.

Uporedo sa lišenjima slobode, izvršen je pretres objekata i vozila koje osumnjičeni koriste, na području Novog Grada. Tužiteljstvo BiH je u suradnji sa SIPA i partnerskim agencijama iz Crne Gore, provelo detaljnu i temeljitu istragu, tokom koje su prikupljeni dokazi, da su navedeni osumnjičeni sudionici međunarodnog krijumčarenja velikih količina opojne droge „marihuana“ i „skunk“, sa područja Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, koja se dalje distribuirala na ilegalnom narko­tržištu u sjeverozapadnom dijelu BiH.

Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni Ganija Kurti, koji se nalazio na izdržavanju kazne u KPZ Zenica, iz zatvora putem kontakata u Crnoj Gori i BiH, koordinirao krijumčarenje opojne droge u Bosnu i Hercegovinu. Radi se o osobi koja je ranije protjerana iz BiH, te je koristeći krivotvorene dokumente, ponovo ilegalno ušao u BiH, gdje je uhapšen.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su osumnjičeni u više navrata krijumčarili količine od više kilograma ove opojne droge, a osumnjičeni Selimagić, često je radi nadgledanja opojne droge i njenog transporta, boravio u Crnoj Gori.

Ovom akcijom zadat je odlučan udarac strukturama narko­kriminala koje djeluju u sjeverozapadnom dijelu BiH, a čiji su konzumenti opojnih droga uglavnom mlade osobe iz Novog Grada i okolnih mjesta.

Nakon izvršenih pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih, donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i zemljama regiona, intenzivno sudjeluje u akcijama u borbi protiv narko­kriminala.

N1

About prvi

Check Also

PJEVAČICA IMA RAK NA PLUĆIMA: Još se nadam da će mi terapija pomoći…

Kad joj je prije nepune dvije godine preminuo suprug Svetomir Šešić, legendarna pjevačica Usnija Redžepova …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *